Faptele trecutului sunt deseori cosmetizate, dacă nu măsluite. Lucrarea “Adevărul despre istorie” vine să facă lumină în cazul unor locuri comune.
Oricine vede această carte este îndreptăţit să întrebe: oare de ce avem nevoie de adevărul istoric? Nu sunt corecte, în general, relatările istorice obişnuite? Cunoaştem identitatea primului preşedinte american şi anul în care s-a prăbuşit Zidul Berlinului. Dar acestea nu sunt decât fapte, pe când adevărul şi istoria înseamnă mai mult de atât.
Ştiaţi că tragedia impunătorului dirijabil Hindenburg s-a produs din cauza aprinderii învelişului său exterior, compus dintr-o substanţă ce avea să fie folosită mai târziu drept combustibil pentru rachetele cosmice, iar nu din pricină că era umplut cu hidrogen? Sau că istoria antică a Chinei trebuie reanalizată ca urmare a descoperirii unor mumii cu păr blond, înveşmântate în kilturi, care au trăit acolo cu mult înaintea apariţiei culturii chineze? Iar uneori până şi miturile se dovedesc realitate – astăzi oamenii de ştiinţă au găsit mărturii care atestă că potopul lui Noe s-a produs cu adevărat, aşa cum relevă sedimentele din adâncul Mării Negre, pe care le-au studiat.
Volumul cuprinde circa 300 de pagini în binecunoscutul format Reader’s Digest: povestiri scurte şi la obiect, deseori dramatice, ilustrate de planşe şi poze. Poveştile sunt grupate în capitole tematice: “Coroane şi conspiraţii”, “Invenţii şi descoperiri”, “Adevăr şi legendă”, “Moarte şi dezastru”, “Imperii antice”. Pe scurt: câteva zeci de povestiri din trecut care corectează anumite interpretări şi încearcă să intre adânc în ascunzişurile faptelor petrecute în vechime...
320 de pagini de o calitate fantastică, după cum era de aşteptat de la o editură de primă clasă ca Reader's Digest. Volumul se constituie într-un un izvor minunat de informaţie şi cunoaştere, cu un conţinut consistent de fotografii şi ilustraţii color.
- Copertă cartonată
- Format mare, tip enciclopedie
- 320 pagini
- Fotografii, desene şi hărţi color