Cantecul Nibelungilor

Recenzie Cantecul Nibelungilor

Cantecul Nibelungilor

Titlu: Cantecul Nibelungilor

Domeniu: Poezie » Comentarii

Editura: de Stat pentru Literatură şi Artă

Autor: nespecificat

Nr.pagini: 463
Anul apariţiei: 1958
74,00 RON 56,00 RON
scris de: Kaspar Hauser Data adăugării: 22 noiembrie, 2020
Cantecul Nibelungilor prezintă istoria vieţii lui Kriemhild, o prinţesă burgundă. Mama ei trăieşte, dar tatăl ei, Dankrat, a murit, astfel că ea este tutelată de fraţii săi Gunther, Gernot şi Giselher. Un personaj important la curte este Hagen von Tronje, un vasal al regilor burgunzi.

Siegfried, fiul regelui Siegmund şi al reginei Sieglinde, care domneau în Xanten, aude de frumuseţea prinţesei burgunde şi pleacă la Worms hotărât să o ia de soţie. Pentru a-şi atinge scopul, el luptă împotriva danezilor şi saxonilor, care au declarat război burgunzilor, şi se oferă să îl ajute pe Gunther să o cucerească pe Brünhild, regina unui ţinut îndepărtat. Brünhild doreşte să îl ia de soţ doar pe cel care o poate învinge în trei probe. Singurul în măsură să facă acest lucru este Siegfried, care se prezintă ca vasal al lui Gunther. Eroul din Xanten luptă alături de regele burgund, îmbrăcat într-o mantie care îi conferă invizibilitate şi îi sporeşte puterile. După cucerirea reginei din Isenstein, în Worms are loc o nuntă dublă; Gunther se căsătoreşte cu Brünhild, iar Siegfried cu Kriemhild. Nunta este umbrită de lacrimile lui Brünhild, care se simte jignită de mezalianţa dintre cumnata sa şi cel pe care ea îl consideră un vasal al regilor burgunzi. Ea refuză să îl accepte pe Gunther ca soţ, iar Siegfried participă la a doua înşelare a lui Brünhild, luptându-se cu ea deghizat în regele burgund. După ce aceasta se recunoaşte învinsă, Siegfried se retrage, nu înainte de a-i lua reginei un inel de pe deget şi centura, pe care i le dăruieşte apoi lui Kriemhild.

Siegfried şi Kriemhild pleacă la Xanten. Ea ar fi dorit să îl ia cu sine şi pe Hagen, dar acesta refuză vehement. După 10 ani, acestia sunt invitaţi să îşi viziteze rudeniile din Worms. Aici are loc o ceartă între Brünhild şi Kriemhild, cauzată de necunoaşterea adevărului de către nici una din regine. Brünhild îl numeşte pe Siegfried vasal, în timp ce Kriemhild susţine că soţul ei este un rege chiar mai mare decât Gunther. Cearta culminează atunci când Kriemhild doreşte să intre în dom înaintea reginei din Worms. Brünhild spune că nu se cuvine ca o soţie de vasal să intre în biserică înaintea reginei, la care Kriemhild o numeşte pe cumnata sa amantă de vasal. Ea este convinsă că Siegfried a fost primul bărbat din viaţa lui Brünhild şi drept dovadă arată inelul şi centura pe care le-a adus cu sine de la Xanten.

Siegfried este silit să dea explicaţii pentru comportamentul soţiei sale. El jură solemn că nu este vinovat de vorbele ei şi promite să o educe mai bine. Hagen consideră că jignirea reginei trebuie răzbunată şi pune la cale uciderea lui Siegfried, primind acceptul lui Gunther. Siegfried este ucis în timpul unei vânători de către Hagen, care a aflat secretul vulnerabilităţii eroului chiar de la soţia eroului. După 13 ani de doliu, Kriemhild acceptă să îl ia de soţ pe Etzel, regele hunilor, sperând că va reuşi astfel să răzbune moartea lui Siegfried. După alţi 13 ani, rugat de soţia sa, Etzel îşi invită cumnaţii să vină în vizită. În urma provocărilor lui Kriemhild şi Hagen, în Etzelburg se declanşează o luptă între burgunzi şi războinicii regelui hun. Mii de oameni sunt omorâţi de ambele părţi, printre care şi Gernot şi Giselher. În cele din urmă, Gunther şi Hagen sunt luaţi prizonieri.

Kriemhild cere să i se restituie comoara lui Siegfried. Hagen răspunde că va spune unde este ascunsă comoara doar după ce Gunther va fi mort. Kriemhild porunceşte ca fratele ei să fie ucis. Hagen refuză şi în aceste condiţii să spună unde este comoara, iar Kriemhild îi taie capul cu sabia lui Siegfried. Hildebrand, armurierul lui Dietrich von Bern, o ucide pe Kriemhild ca pedeapsă pentru faptul că ea, ca femeie, a ridicat sabia asupra unui mare luptător.

Cotare: 5 din 5 stele [5 din 5 stele]
înapoi Scrie comentariu
0 produse
Facebook

Acasă | Căutare | Catalog | Clienți | Contact | Informații | Hartă site

Copyright © 2024 Anticariat.org
Powered by webgraphic.ro