Corpus Draculianum. Scrisori si documente de cancelarie: Cancelarii externe

Corpus Draculianum. Scrisori si documente de cancelarie: Cancelarii externe

Corpus Draculianum. Scrisori si documente de cancelarie: Cancelarii externe

Titlu:

Corpus Draculianum. Scrisori si documente de cancelarie: Cancelarii externe

Domeniu: Documente

Editura: Academiei Române

Autor: nespecificat

Starea cărții: Nouă

Nr. pagini: 372

Anul apariţiei: 2020

349,00 RON
Vezi carte

Corpus Draculianum. Documentele şi cronicile relative la viaţa şi domnia voievodului Vlad Ţepeş (1437-1650). Volumul 1: Scrisori şi documente de cancelarie, Tomul 2: Cancelarii externe.

Unm volum masiv, coperți cartonate, tiraj foarte mic.

Actualul tom din Corpus Draculianum, apărut la editura Academiei Române sub coordonarea colectivului compus din Thomas M. Bohn, Adrian Gheorghe, Christof Paulus și Albert Weber, și editat de Albert Weber, Adrian Gheorghe, Ștefan Marinca și Alexandru Ștefan Anca, completează volumul documentelor de cancelarie cu cele provenite atât din spațiul european, cât și din cel otoman. Textele cuprinse aici sunt în limbile latină, italiană, germană, franceză, persană și osmană și acoperă o arie diversă de informare, multe dintre acestea fiind cu totul inedite ori necunoscute cercetării despre Vlad Țepeș. În versiunea sa germană, tomul de față a fost lansat oficial în 2018 la marele târg internațional de carte de la Frankfurt, ce își are originile încă din timpul vieții lui Vlad Țepeș, fiind totodată imaginea de marketing a prestigioasei edituri germane Harrassowitz, iar pentru colectivul redacțional prilej de promovare a culturii și istoriei românești.

Întocmai celui precedent, și tomul de față urmează principiul cercurilor concentrice din jurul voievodului, numite „Arii de transmisie” (Überlieferungskreise) și bazate pe gradul proximității față de acesta a entității emitente a fiecărui document în parte, cuprinzând așadar Aria II a documentelor emise de entități aflate în contact diplomatic direct cu Vlad Țepeș, precum și Aria III, a celor provenite de la cei ce nu întrețineau astfel de raporturi directe, cel puțin așa cum ne-o arată stadiul actual al cercetărilor.

Munca de documentare se bazează în mod deosebit pe intense stagii de cercetare în toate arhivele europene care au părut cele mai promițătoare echipei proiectului de față, demonstrând pe această cale că încă mai este posibil să se descopere noi documente despre marele voievod, unele dintre acestea oferind informații surprinzătoare. Enumerăm pe scurt pe cele mai deosebite dintre acestea: menționarea singurei operațiuni militare pe Dunăre din Evul Mediu românesc (nr. 157), scrisoarea de cucerire a sultanului Mehmed II după încheierea campaniei din Țara Românească (nr. 78), raportul despre discuțiile cardinalilor la Roma cu privire la Țepeș (nr. 156), un indiciu asupra reabilitării voievodului în spațiul italian (nr. 169), confuzia din jurul luptelor pentru Smederevo (nr. 168), relatate și de cronicarul austriac Jakob Unrest.

Cu excepția a două documente otomane, scrisorile și diplomele din Aria II provin din cancelarii transilvănene, maghiare, moldovenești, poloneze și caffenze, cele mai multe dintre acestea fiind oferite publicului pentru prima dată alături de o traducere în limba română. Unele, deși deja editate, sunt introduse pentru prima dată în forumul științific românesc, în timp ce altele au fost reeditate cu atenție pe baza originalelor și conform standardelor critice actuale, prilej cu care au fost eliminate unele lacune, confuzii și pasaje neinteligibile. Toate acestea sunt rezultatul eforturilor concertate din ultimii șase ani, în persoană sau pe cale digitală, în zeci de arhive din România, Germania, Austria, Italia, Croația, Spania, Franța și Turcia.

Aria III cuprinde scrisori din spațiul italian și german, majoritatea reprezentând rapoarte (dispacci) ale diplomaților italieni, iar nu puține văzând aici pentru prima dată lumina tiparului. Pentru ușurarea înțelegerii și evaluării activității acestor diplomați, în cazul existenței mai multor exemplare, scrisorile lor au fost grupate în secvențe cronologice continue, în cadrul unor capitole de autori.

Recenzii

Cartea “Corpus Draculianum. Scrisori si documente de cancelarie: Cancelarii externe” a apărut la editura Academiei Române în seria de Documente, se află în stare nouă, conține 372 pagini și poate fi comandată online.
0 produse
Facebook

Acasă | Căutare | Catalog | Clienți | Contact | Informații | Hartă site

Copyright © 2024 Anticariat.org
Powered by webgraphic.ro