Divisadero, de Michael Ondaatje

Divisadero

de Michael Ondaatje

Divisadero

Titlu:

Divisadero

Domeniu: Beletristica » Colectia Cotidianul

Editura: Univers

Autor: Michael Ondaatje

Starea cărții: Nouă

Nr. pagini: 220

Anul apariţiei: 2008

26,00 RON
Vezi carte

După Pacientul englez, Michael Ondaatje revizitează Colecţia „Literatura“, la o distanţă de aproape o sută de volume, de această dată cu romanul Divisadero. În Divisadero, scriitorul canadian face un portret devastator şi captivant al vieţii de familie.

„Cred că la vârsta de 16 - 17 ani nu suntem aproape nimic, cred sincer asta. Eu, la 17 ani, eram aşa de ageamiu! Însă ceea ce devenim, după alţi 20 de ani, e mult mai complicat şi de aceea cred că nimeni n-ar trebui să ia decizii în adolescenţă, dar nici să fie judecat pentru deciziile sale de atunci”, spunea Ondaatje într-un interviu, încercând să explice cât de importante sunt relaţiile de familie din adolescenţă şi cât de traumatică poate fi această perioadă pentru tot restul vieţii.

În Divisadero, cel mai recent roman al său, Ondaatje trasează liniile care pot despica nucleele familiale şi, odată cu ele, destinele oamenilor.

Povestea începe în California anilor ’70, în casa unui fermier cu o familie ciudată: are o fiică - Anna - a cărei mamă a murit la naştere, iar când a adus-o de la spital a mai venit cu o fetiţă, Claire, rămasă orfană în aceleaşi condiţii. Mai are un băiat, Coop, pe care l-a găsit ascunzându-se în casă după ce părinţii săi au fost ucişi la ferma vecină. Autorul descrie fragmentat relaţia dintre cele două fete, care cresc ca nişte surori gemene, precum şi legătura lor cu “fratele” care, în timp, devine obiectul de dispută ce provoacă o ruptură violentă a familiei.

Însă Ondaatje e mai degrabă fatalist decât moralist: nu caută în nici un moment izbăvirea simplă a personajelor sale, de parcă ar considera că aceasta nu reprezintă o soluţie viabilă. Cele patru personaje din Divisadero se reunesc şi se despart de mai multe ori, în vreme ce autorul preferă să se joace cu împrejurările. La un moment dat, Coop este bătut cu bestialitate după o partidă de cărţi, iar cea care îl aduce în simţiri e Claire, deşi, în delirul lui, bărbatul crede că salvatoarea lui e Anna. De cealaltă parte a confuziei, Claire nu ştie dacă să-i explice că se înşală şi nici nu e sigură dacă această greşeală îi aduce ei - sau surorii ei - ceea ce-şi dorea.

Aparent, Anna primeşte rolul principal în această poveste şi, pentru a condimenta şi mai bine cursul acţiunii, Ondaatje îi mai oferă un fir narativ, trimiţând-o în sudul Franţei ca să documenteze viaţa scriitorului franco-spaniol Lucien Segura, de care fata devine obsedată. Viaţa pierde teren în faţa povestirii şi, la Ondaatje, o poveste conduce la alta. În Divisadero, autorul formulează o nouă provocare pentru cititori, invitându-i să traseze legăturile dintre firele poveştii şi să accepte, fără mari proteste, că viaţa e un ghem de fire rupte.

Despre autor

Deşi lista de cărţi publicate ale lui Michael Ondaatje este dominată de poezie, romanele sale i-au adus la rândul lor numeroase premii, iar antrenamentul său cinematografic a făcut din adaptarea pentru marile ecrane a Pacientului englez o peliculă de Oscar. Una dintre figurile versatile ale culturii contemporane, autorul de origine srilankeză, dar asimilat de spaţiul canadian, a testat până în acest moment nu numai câteva dintre speciile importante ale literaturii - de la poeme la romane, critică literară, memorii şi proză scurtă până la scenarii de film, ci şi activităţi colaterale: a predat literatură engleză, a semnat până acum trei filme şi s-a implicat în susţinerea editurilor independente, ca redactor specializat în poezie. Ba mai mult, până şi în viaţa de familie şi-a exersat abilităţile literare, fratele său fiind, pe lângă om de afaceri, şi scriitor cu jumătate de normă, iar soţia sa, Linda Spalding, la rândul său romancieră, a fost editor la revista bianuală „Brick, A Literary Journal“.

Contrazicând principiul conform căruia victoria îi revine celui care a perseverat într-un singur domeniu, Michael Ondaatje este un obişnuit al premiilor. Cel care în 1988 a fost decorat cu Order of Canada şi în 1990 a fost ales membru onorific al American Academy of Arts and Letters a scris în total 13 volume de poezii, dintre care două i-au adus Governor General’s Award - cel mai prestigios premiu literar canadian, înfiinţat în 1937 -, la distanţă de nouă ani.

Însă n-a „scăpat“ aşa uşor de această distincţie, care i-a mai fost oferită de trei ori, pentru ficţiune: o dată în 1992, pentru celebrul său Pacient englez, o dată în 2000, pentru Anil’s Ghost, şi anul trecut, pentru romanul Divisadero. Pacientul englez i-a adus şi valorosul Booker Prize, iar ecranizarea lui, semnată de Anthony Minghella, a fost oscarizată la categoria Cel mai bun film. În 1987, În pielea unui leu îi adusese şi City of Toronto Book Award, pentru ca în 2002 să fie declarat romanul câştigător care a inaugurat prima ediţie a competiţiei Canada Reads. Coming Through Slaughter, romanul său de debut transformat mai târziu în piesă de teatru, a fost semnalat de la bun început, aducându-i Premiul pentru debut Books in Canada.

Ondaatje a predat literatură engleză, a semnat până acum trei filme şi s-a implicat în susţinerea editurilor independente, ca redactor specializat în poezie.

Colecţia Cotidianul.

Recenzii (1)
Acest titlu este disponibil doar la cerere și este în stoc limitat.

Dacă doriți să îl comandați, va putea fi livrat în 7 zile de la data comenzii.

Cartea “Divisadero” de Michael Ondaatje a apărut la editura Univers în seria de Beletristica: Colectia Cotidianul, se află în stare nouă, conține 220 pagini și poate fi comandată online.
0 produse
Pasarea Spin
Pasarea Spin
49,00 RON
32,00 RON

Facebook

Acasă | Căutare | Catalog | Clienți | Contact | Informații | Hartă site

Copyright © 2024 Anticariat.org
Powered by webgraphic.ro