Divisadero, de Michael Ondaatje

Recenzie Michael Ondaatje - Divisadero

Divisadero

Titlu: Divisadero

Domeniu: Beletristica » Colectia Cotidianul » Comentarii

Editura: Univers

Autor: Michael Ondaatje

Nr.pagini: 220
Anul apariţiei: 2008
26,00 RON
scris de: Kaspar Hauser Data adăugării: 22 noiembrie, 2020
Probabil cel mai faimos barbat nascut in Ceylon - prezenta ramurii paterne a familiei sale e documentata din 1600 - si cu siguranta unicul destinatar al Premiului Booker originar de acolo, Michael Ondaatje este considerat indeobste autor canadian, fiind unul dintre numeroasele nume literare adoptate de tara care isi descrie multiculturalismul ca pe un 'salad bar'.

Nu e intamplator ca emergenta poeziei lui Ondaatje a coincis cu ceea ce Northrop Frye numea 'colosala explozie verbala a literaturii canadiene', iar prozele lui se preteaza lejer la citiri in cheie postcoloniala si poststructuralista.

Stilul care l-a impus pe Ondaatje n-a venit de nicaieri; dupa ce si-a inceput studiile la St Thomas' College School in Colombo, a trecut la faimosul la vremea sa Dulwich College. O scoala privata, cu taxe mari, facuta pentru a antrena elita Imperiului, unde Ondaatje a petrecut 10 ani. Pe lista de absolventi ai Dulwich College se numarau scriitori ca A.E.W. Mason, P.G. Wodehouse si Raymond Chandler. In Canada, viitorul scriitor n-a ajuns gratie hazardului, ci urmandu-si fratele, care se stabilise deja acolo. Cand era inca in facultate, Ondaatje a avut un episod Dali - Gala - Eluard in 1962, cand i-a cunoscut pe poetii Ralph Gustafson si Doug Jones. Doi ani mai tarziu, fosta nevasta a celui din urma, Betty Jane Kimbark Kim, pictorita si fotografa de succes, devine prima sotie a lui Ondaatje. De altfel, autorul canadian are o propensiune pentru personajele cu existente neortodoxe, fie ele reale, ca jazzmanul Buddy Bolden, sau fictionale, pe care adora sa le amestece. Din reteta de scris a lui Ondaatje, ingrediente obligatorii sunt personajele determinate obsesiv de propriul trecut, preferinta pentru colaj in termeni de tehnica mixeaza de la fotografii pana la autobiografie si la poeme si conditia migrantului. Dupa succesul rasunator al romanelor Pacientul englez (1992) si Obsesia lui Anil (2000), Divisadero (2007) a fost inca de la aparitie o surpriza si totodata un motiv de incantare pentru majoritatea comentatorilor, adaugand la lista premiilor cu care a fost rasplatit Ondaatje unul dintre cele mai prestigioase premii canadiene, Governor General's Literary Award.

De o ambiguitate calculata inca din titlu (este numele unei strazi din San Francisco) si cu o constructie indrazneata, care nu se impiedica in canoanele genului, 'Divisadero' ne dezvaluie un Ondaatje care se intoarce la povestea simplu istorisita si la eterna ei putere de a fascina.

Cotare: 5 din 5 stele [5 din 5 stele]
înapoi Scrie comentariu
0 produse
Facebook

Acasă | Căutare | Catalog | Clienți | Contact | Informații | Hartă site

Copyright © 2024 Anticariat.org
Powered by webgraphic.ro