Istoria Americii reprezinta viziunea personala a lui Sir Winston Churchill asupra acestui subiect, de la sosirea primilor colonisti europeni pina la inceputurile razboiului rece.
Editata de nepotul sau, istoricul si jurnalistul Winston S. Churchill, cartea este o superba prezentare a istoriei Americii. O buna parte a lucrarii, America pina in secolul al XX-lea, nu a mai fost publicata pina acum decit in vasta opera a lui Churchill, A History of the English Speaking Peoples.
Capitolele despre America din aceasta lucrare au fost reunite pentru a forma un intreg, iar Winston S. Churchill le-a adaugat eseuri si discursuri ale bunicului sau, multe dintre acestea publicate pentru prima data in volumul de fata, pentru a aduce istoria Americii pina la jumatatea secolului al XX-lea.
Faima lui Winston Churchill ca om politic i-a umbrit adesea meritele si talentul de scriitor si istoric. Istoria a fost una dintre marile lui pasiuni si putine subiecte ii erau mai dragi decit America. Mama lui, Jennie Jerome, era americanca si, intreaga lui viata, Churchill a nutrit o afectiune deosebita pentru aceasta tara, menita sa joace un rol special in istoria lumii. Numea America "marea republica" si a dedicat ani de viata elaborarii acestei carti tulburatoare, unica prin forta si acuratetea observatiilor. Numai un autor ca Winston Churchill, cu experienta sa de lider si strateg, stiind ce inseamna responsabilitatea de a conduce o natiune, si cu talentul sau unic a putut scrie o carte ce prezinta atit de stralucit destinul Americii.
Sir Winston Leonard Spencer Churchill s-a nascut in 1874, fiind primul fiu al lordului Randolf Churchill. A urmat colegiul Harrow, apoi Academia Regala Militara de Cavalerie. Isi incepe cariera politica in 1901 ca deputat din partea Partidului Conservator, iar in 1904 intra in Partidul Liberal, pe listele caruia este ales deputat. In 1911, este numit Prim Lord al Amiralitatii. Sase ani mai tirziu, este investit ministru al armamentului si apoi al aviatiei. Dupa o pauza de 3 ani, revine in politica in Partidul Conservator si devine ministru de finante. La 10 mai 1940, prim-ministrul englez Chamberlain demisioneaza, locul lui fiind luat de Winston Churchill, care formeaza un nou guvern pina in 1945, unul dintre cele mai stralucite din istoria Angliei. A participat la Conferintele de la Teheran si Yalta, care au prefigurat harta politica a lumii postbelice. Intre 1951–1955, ocupa pentru a doua oara functia de prim-ministru. In 1953, i se decerneaza premiul Nobel pentru literatura pentru lucrarea A History of the English Speaking Peoples. Pentru atasamentul deosebit fata de poporul american, J.F. Kennedy i-a conferit, in anul 1963, titlul de cetatean de onoare al SUA. S-a stins din viata la 24 ianuarie 1965, cu el disparind o mare personalitate a secolului al XX-lea.
Winston Churchill - Istoria Americii.