A supravieţuit marea ducesă Anastasia execuţiei bolşevice? S-a sinucis, într-adevăr, Marilyn Monroe sau a fost asasinată? A murit Ludovic al XVII-lea în închisoarea din Templu, la vârsta de numai zece ani? Ce se petrece, de fapt, în Triunghiul Bermudelor? Cine a fost Omul cu Masca de Fier? Cum s-a răzbunat Tutankhamon pe cei care i-au profanat mormântul? Monstrul din Loch Ness, realitate sau închipuire? Cavalerul d’Éon a fost bărbat sau femeie? Unde se găseşte comoara templierilor? Napoleon a fost otrăvit sau a murit din cauze naturale, pe insula Sfânta Elena?
Întrebari rămase multă vreme fără răspuns, subiecte care au captat atenţia publică de-a lungul timpului, suscitând curiozitatea oamenilor din întreaga lume şi provocând, uneori, scandaluri răsunătoare…
Cartea de faţă, Mari enigme ale istoriei. De la Masca de Fier la monstrul din Loch Ness, explică toate aceste enigme celebre, dar şi alte mistere mai puţin cunoscute, însă la fel de palpitante, precum asasinarea lui Agnès Sorel, favorita regelui Carol al VII-lea, elucidată la 554 de ani după moartea ei, sau afacerea Peytel, pentru care marele scriitor Balzac s-a erijat în detectiv de ocazie.
Evitând cu grijă capcana senzaţionalului şi a teoriilor fanteziste lipsite de orice temei, cei doi autori reuşesc să recreeze cu măiestrie misterul întâmplărilor, analizând totodată cu profunzimea şi seriozitatea cercetătorilor istorici argumentele şi contraargumentele fiecărei ipoteze.
Cele 22 de povestiri pline de suspans, de revelaţii şi de răsturnări de situaţie îi vor convinge şi pe cei mai sceptici cititori că realitatea bate de multe ori ficţiunea şi că istoria este, de departe, cel mai captivant roman.
Despre autor
Pierre Bellemare (n. 1929) este un cunoscut scriitor, romancier, prezentator de televiziune şi actor francez. În urma colaborării sale fructuoase cu Jean-François Nahmias (n. 1944), reputat istoric şi scriitor francez, au apărut mai multe romane şi volume de povestiri thriller şi poliţiste de succes, printre care Asasinii, Dosarele morţii, Nopţi de coşmar, dar şi lucrări de nonficţiune, precum Marile crime ale istoriei.