Titlul lucrării Mileniul Imperial al Daciei de Prof. Dr. Iosif Constantin Drăgan este intenţionat hiperbolic, pentru a atrage atenţia oamenilor de ştiinţă şi opiniei publice mondiale asupra unui nobil popor vitregit de istorie, datorită aşezării sale la răscruce, în calea atâtor invazii de popoare, fie migratoare, fie în expansiune teritorială, din nord spre sud, din est spre vest, din vest spre est, ori din sud spre nord. Titlul constituie prima surpriză, plăcută pentru autohtoni, de uimire, atenţie pentru concentrare pentru străinii avizaţi. Cartea este exhaustivă prin conţinutul dens, concentrat de date istorice, furnizate de bogata bibliografie cercetată - peste 240 de autori de valoare europeană şi mondială - şi didactică, putând servi ca manual universitar pentru studenţii de specialitate.
Dar aura care-i conferă lucrării irnportanţă şi semnificaţie este valoarea documentar ştiinţifică pe plan naţional şi internaţional, deoarece autorul se relevă nu numai ca patriot desăvârşit, ca un apostol al iubirii în cel rnai înalt grad al patriei sale, ci şi ca un om de cea mai autentică cultură, care, cu probitate şi acrivie ştiinţifică- de unde iradiază obiectivitatea critică - cercetează documentele istorice şi pe baza lor trage concluziile fireşti asupra evenimentelor şi personalităţilor istorice.
Îîn esenţă, cartea Mileniul Imperial al Daciei reprezintă o apologie a romanităţii, a genialităţii reprezentanţilor acestui popor în existenţa cărora a fost infuzat un nou duh de trăinicie şi continuitate, într-o fază de răscruce, duhul dac, când evoluţia poporului roman cunoştea un hiatus de decadentism, mergând către un sfârşit funebru. Şi Caligula şi Nero şi Domiţian împingeau spre ruină şi desfiinţare Imperiul Roman, dar venirea la tronul imperial a lui Traian a însemnat un puternic impuls de trezire din letargie a acestui viguros popor, de întraripare a vitalităţii sale, marcate prin spiritul de cucerire, de expansiune. Prilejul i l-a oferit Decebal cu atitudinea sa ofensivă, cu atacurile sale peste Dunăre, cu recunoaşterea de către Domiţian a slăbiciunii sale, pe de o parte, şi a invincibilităţii Dacilor, pe de altă parte.
Prin împăratul Traian însă Imperiul Roman s-a demonstrat plenius ac melius a fi cea mai mare construcţie politică a antichităţii. «Adaptându-se la realităţile economice şi sociale ale timpului, monarhia instituită de Traian a reuşit să iasă întărită - afirmă autorul la p. 63, după care continuă - Personificând Imperiul, împăratul nu era stăpân, ci primul slujitor al statului, puterea imperială fiind pentru el o onoare şi o datorie, căreia urma să-i închine întreaga capacitate de muncă şi talentul său».
Autorul scoate în relief calităţile native ale acestui mare conducător de destine, Traian -, punctând asupra spiritului său de organizare, idealului imperial, uriaşei forţe pe care se sprijinea - armata romană, administraţiei, justiţiei, funcţiilor publice, fazei noi de viaţă urbană, autonomiei oraşelor, impulsului agriculturii, familiei romane şi educaţiei poporului. Imperiul Roman întins pe trei continente a fost realizat ca un edificiu solid graţie viziunii sale politice şi strategice, depăşind pe predecesori. Reorganizarea economică şi financiară a statului, realizarea monumentelor culturale, înfrumuseţarea oraşelor i-au înobilat opera.
Mileniul Imperial al Daciei e o carte de căpătâi a intelectualului român şi străin. E imperios necesară realizarea volumului următor cuprinzând evenimentele epocale create de cei mai străluciţi împăraţi romani, Constantin cel Mare şi Justinian, daci de origine.
Josif Constantin Dragan - Mileniul imperial al Daciei.
Unica editie in limba romana.
Cartonata, cu supracoperta.