Monstrul din prag, de H.P. Lovecraft

Recenzie H.P. Lovecraft - Monstrul din prag

Monstrul din prag

Titlu: Monstrul din prag

Domeniu: Beletristica » Science Fiction » Comentarii

Editura: Vremea

Autor: H.P. Lovecraft

Nr.pagini: 192
Anul apariţiei: 1993
24,00 RON
scris de: Kaspar Hauser Data adăugării: 22 noiembrie, 2020
Un clasic al scrierilor fantasy horror, alaturi de Edgar Allan Poe, Lovecraft creeaza cu maiestrie lumi fabuloase, invaluite intr-o atmosfera sumbra, misterioasa, gotica.

Din cuprinsul cartii, textul care emana cea mai mare forta si stare hipnotica este cel de la inceput, "Cazul Charles Dexter Ward", de departe si cel mai intins din intreg volumul. Acesta este structurat pe patru capitole distincte, fiecare corespunzator unei anumite directii a evolutiei actiunii, directionand cititorul prin datele prezentate inspre aflarea adevarului, ascuns si putin intrezarit printre indiciile strecurate de scriitor in text. Modul in care reuseste H.P. Lovecraft sa pironeasca in scaun cititorul folosind simple descrieri si un fir al actiunii rareori tulburat de dialog, bazat pe o povestire cursiva, este ceva de necrezut. Totusi farmecul i se mai trage si din evenimentele neelucidate in mare parte, pline de suspans si cu care trebuie sa ne confruntam la tot pasul, deseori firul intregii actiuni neputand fi decat banuit.

Pe scurt, avem parte de relatarea cazului unui personaj Charles Dexter Ward, caz intregit si de relatarile doctorului de familie ce i-a fost alaturi de-a lungul vietii si mai lumineaza cateva din necunoscutele actiunii. Sunt trecute in revista, cu lux de amanunte, toate etapele de evolutie ale tanarului incercandu-se sa se ofere o explicatie pentru starea de decadere psihica dar si morala a acestuia. Avem parte de personaje excentrice, tanarul este pasionat de arheologie, genealogie dar si alchimie, viziteaza cimitirele, iar stramosul sau Joseph Curwen pare sa fi fost un practicant al stiintelor oculte. Despre legatura ce se dezvolta intre cei doi - desi stramosul si-a ispravit viata cu zeci de ani in urma, sau cel putin asa se considera – si cursul ulterior al evenimentelor, va las sa aflati direct prin consultarea cartii.

Autorul invaluie aceste fapte cu o atmosfera densa, apasatoare si intunecata, dominata de peisajele gotice ale inceputului de secol, de vrajitori si alchimisti potenti, vampiri si spirite reincarnate, druizi sau demoni. Sunt folosite franturi de limbi antice sau demonice si se fac referiri la zei si creaturi supranaturale din alte lumi, magie neagra si fenomene misterioase. Coeli God, Almonsin, Gibor, Jehosua, Evam, Zariathnatmik, Yog-Sothoth, fiind doar cateva dintre aceste divinitati. Cei care se asteapta la povestile moderne cu vampiri care sug singe sau vrajitori care-si desfasoara lucrarea cu cat mai multe scantei si artificii nu vor gasi asa ceva in scrierea lui Lovecraft. Zgomotele suspecte, bufniturile neasteptate, tipetele si urletele in miez de noapte iti dau fiori insa te indeamna sa continui, transmitandu-ti cu succes frenezia evenimentelor inexplicabile.

In general accentul este pus asupra personajelor principale si a sanatatii mintale a acestora, deseori afirmatiile acestora fiind privite ca simple elucubratii sau dovezi ale instaurarii nebuniei. Iar in cele mai multe cazuri grozaviile cu care se confrunta acestia sunt asa de neobisnuite si ingrozitoare incat pina la nebunie nu mai este decat un pas. M-a surprins si diversitatea temelor abordate, scriitorul jongland cu aceeasi naturalete, fie ca este vorba de elementele cosmice ale spatiului, sau de descrierile detaliate ale intamplarilor si faptelor neobisnuite. La prima vedere textele mi s-au parut un pic mai accesibile fata de cele din colectia “Demoni si miracole“, la care tin minte ca am avut niscaivai poticneli, insa as minti daca nu as spune ca abia astept sa le recitesc.

As remarca si corelatia intre povestile lui Lovecraft si benzile desenate ale lui Mike Mignola si al lui Hellboy sau B.P.R.D (Bureau for Paranormal Research and Defense). Liniile drepte ale imaginilor sale, atmosfera sumbra, gotica, stilul sau “patratos” se apropie foarte mult de atmosfera pe care o simti cu usurinta ca se desprinde prin parcurgerea unor povestiri de Lovecraft.

Copil minune, recita poezii inca de la varsta de 2 ani iar la 6 ani deja scria, si-a deschis mintea incurajat de catre bunicul sau sa citeasca carti ca “1001 de nopţi”, “Bulfinch’s Age of Fable” şi versiuni pentru copii ale “Iliadei” şi “Odiseei“. A avut o viata grea, strabatuta de esecuri personale, boala si a fost foarte marcat de sinuciderea bunului sau prieten Robert E. Howard, creatorul printre altele a celebrului personaj Conan. Se estimeaza ca acesta a scris peste 100.000 de scrisori de-a lungul vietii, fiind considerat unul dintre cei mai prolifici corespondenti din istorie. Insa, in ciuda greutatilor, Howard Phillips Lovecraft si-a depasit conditia si timpul, construind o opera de proportii nu prea intinse insa foarte patrunzatoare, ce isi pastreaza cu succes farmecul aparte la zeci de ani de la moartea sa prematura.

Cotare: 5 din 5 stele [5 din 5 stele]
înapoi Scrie comentariu
0 produse
Facebook

Acasă | Căutare | Catalog | Clienți | Contact | Informații | Hartă site

Copyright © 2024 Anticariat.org
Powered by webgraphic.ro