Pe parcursul celor cincisprezece capitole ale cărţii Ţarinele şi puterea - de la Ecaterina I la Raisa Gorbaciova, autorul face o trecere în revistă a figurilor marcante ale istoriei Rusiei de la Ivan cel Groaznic până la Boris Elţîn.
Deşi aşază în prim-plan personajele masculine determinante ale fiecărei epoci, Vladimir Fedorovski pune totuşi accentul pe rolul extrem de important pe care femeile din viaţa acestor conducători l-au avut în istoria ţării şi pe influenţa exercitată de acestea (indiferent că vorbim de soţie, mamă, fiică sau amantă) asupra bărbaţilor în a căror umbră au rămas adesea ascunse.
În Rusia, influenţa feminină asupra politicii a fost un factor determinant de-a lungul timpului. Ruşii au căpătat obiceiul de a le numi ţarine pe aceste femei influente, indiferent dacă făceau sau nu parte din familia imperială. Cartea de faţă se doreşte a fi atât o prezentare succintă a evenimentelor acestor ultime secole, cât şi un elogiu adus tăriei de caracter a femeilor, care au găsit de fiecare dată forţa de a lupta pentru bărbaţii pe care îi iubeau şi de a-i ajuta pe aceştia să cârmuiască ţara cât mai bine.
Indiferent că vorbim de Ivan cel Groaznic, de Petru cel Mare, de Nicolae al II-lea, de Gorbaciov sau de Elţîn, fiecare a avut cel puţin o femeie care a jucat un rol determinant în viaţa sa. De exemplu, Ivan al IV-lea a avut o legătură specială cu cea dintâi soţie a sa (şi prima ţarină a Rusiei), ea ajutându-l să fie un om mai bun şi mai înţelept; odată cu moartea acesteia s-a produs şi prăbuşirea ţarului, acesta lăsându-se pradă paranoiei şi trăind permanent cu impresia că lumea complotează împotriva lui. Viaţa lui Petru cel Mare s-a derulat în permanenta prezenţă (şi sub permanenta influenţă) a femeilor, indiferent că vorbim de mama sa (Natalia Narîşkina), de sora lui (Natalia), de Anna Mons (amanta) sau de Ecaterina (soţia) – acestea fiind femeile care au avut un o influenţă preponderentă asupra lui. Alexandra Fedorovna, soţia ţarului Nicolae al II-lea, a rămas pentru ruşi simbolul egeriei politice. Raisa Gorbaciova a fost întotdeauna strâns asociată carierei soţului ei, ea insuflându-i soţului său metode mai moderne şi mai puţin misogine decât cele care caracterizau spiritul rus de secole bune. În cazul lui Boris Elţîn, femeia care a jucat un rol extrem de important în viaţa lui a fost fiica sa, Tatiana, care a preluat frâiele puterii şi a început să facă jocurile politice în ultimul deceniu al secolului XX, încurajând apariţia capitalismului oligarhic.
Acestea sunt doar câteva dintre personajele care au scris istoria Rusiei de-a lungul ultimelor secole. Cartea prezintă mult mai multe asemenea femei şi rolul jucat de fiecare, descriind totodată obiceiurile şi atmosfera acelor vremuri.
Despre autor
Vladimir Fedorovski, scriitor şi diplomat rus de origine ucraineană, a fost unul dintre apropiaţii lui Gorbaciov. Ca diplomat, i-a revenit misiunea de a le explica francezilor perestroika (1985–1990). Debutul său ca autor de romane a avut loc în anul 1997, când a publicat Lex Deux soeures ou l’art d’aimer.
Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale (scrise în franceză, dar traduse în mai multe limbi) se numără:
- De la Rasputin la Putin
- Sankt-Petersburg. Poveştile de dragoste ale unui oraş
- Istoria Kremlinului: de la Ivan cel Groaznic la Vladimir Putin
- Le Roman de la Russie insolite: du Transsibérien à la Volga
- Paris - Saint-Pétersbourg: la grande histoire d'amour
- Le Roman de l'Orient Express
- L'Histoire secrète des ballets russes
- Les Tsarines
- Le Fin de l'URSS
- Histoire secrète d'un coup d'État
- Le Triangle russe